ylös

Rojo

Flamencotanssin koulutusprojektin ensimmäinen vuosikurssi huipentui Rojo -tanssiteokseen.

Koulutusprojektin sekä tanssiteoksen ideoijana ja koreografina toimii Sevillassa koulutuksensa saanut flamencotanssija-koreografi Maija Lepistö. 14-henkinen tanssiryhmä koostuu erilaisen taustan omaavista edistyneistä flamencotanssin harrastajista jotka valittiin vuoden 2008 kestävään koulutusprojektiin pääsykokeella marraskuussa 2007.

”Flamencon koulutusprojekti sai alkunsa halustani nähdä opiskelijoiden edistyvän ja todella omaksuvan opetetut asiat. Minua kiehtoi myös ajatus koota yhteen ryhmä, jota yhdistää ammattimainen ja tavoitteellinen suhtautuminen tanssinopiskeluun. Halusin ohjata opiskelijoita, jotka ovat valmiita panostamaan haastelliseen ja vaativaan edistymistapaan ja ennen kaikkea ottamaan itse vastuuta omasta edistymisestään. Yksi koulutuksen peruslähtökohdista oli antaa osallistujille tiiviiden viikonloppukurssien aikana paljon materiaalia – aluksi tekniikkaharjoituksia ja myöhemmin koreografiaa – jota kaikki voivat omaan tahtiinsa harjoitella ja omaksua”, kertoo Lepistö.

Projektin ensimmäisen vuosikurssin lopputyönä toteutettava tanssiteos Rojo pyrki flamencon perinteestä käsin tutkimaan myös abstraktimpaa liikettä flamencossa ja etenkin suuren tanssiryhmän liikkumista yhdessä elävän musiikin säestämänä. Taustalla vaikuttavat ajatukset antiikin filosofien – etenkin Platonin – teorioista liikkeen ja muutoksen synnystä ja luonteesta. Onko liike todellista? Mitä liikkeessä oikeastaan tapahtuu? Mikä liikkeen saa aikaan, ja ennen kaikkea: mitä liike saa aikaan?

Musiikki teokseen tilattiin säveltäjä-flamencokitaristi Joonas Wideniukselta ja sen esitti oululainen ammattimuusikoista koostuva kokoonpano La Pandilla. Musiikillisesti teos pohjautuu perinteiseen flamencoon ja sen eri muotoihin – siguiriya, farruca, alegría, soleá, bulerías, guajira, rondeña ja tangos – joiden pohjalta Widenius sävelsi musiikin teokseen.

Koreografia ja ohjaus: Maija Lepistö
Musiikin sävellys: Joonas Widenius
Kitara: Joonas Widenius
Laulu: Anna Murtola
Huilu: Pekka Elsilä
Lyömäsoittimet: Pauliina Kauppila, Katariina Widenius
Basso: Katariina Kuure
Tanssi: Aino Ahlnäs, Jenny Harmsen, Johanna Komppa, Samuel Koskinen, Elina Lehtola, Ulla Mäkilä, Liisa Pekonen, Oona Pylkkänen, Marja Rautakorpi, Satu Räty, Eveliina Salminen, Alina Sinivaara, Emmi Vainio ja Sonja Vottonen
Valosuunnittelu: Helena Roivainen

 

Teoksesta sanottua:

“Puoliksi madridilaistunut Maija Lepistö kokosi kolmetoista suomalaista flamencotanssijaa koulutusprojektiinsa, joka huipentui Kanneltalossa nähtävään Rojo-tanssiteokseen. Mukaan pääsivät pääsykokeen kautta motivoituneimmat yksilöt, ja se näkyy lopputuloksessa. — Lepistön tunnin teos on erinomaisesti laadittu kokonaisuus, jossa flamencon eri mielentilat esitellään tiiviisti ja kiinnostavasti. Koreografi on taitava joukkojen liikuttelija. Alun siguiriya on vahvan jännitteinen kolmentoista tanssijan siluettien heijastuessa verenpunaista taustaa vasten. Lepistö ei pelkää flamencon oletettujen rajojen rikkomistakaan. Nähdään epäkonventionaalista liikettä, kuten suorana sivulle sojottavia käsivarsia, päiden pyörittelyä ja olkien kohautteluja.” Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat 11.1.2009.

 

Lue tästä Helsingin Sanomien kulttuurisivuilla julkaistu artikkeli projektista: Tanssiteos vaatii monta viiltoa

MAIJA LEPISTÖ | info@maijalepisto.com