ylös

El Guadalquivir no pasa por París

”Lepistön kaunis ja kekseliäs avantgardea ja perinteistä flamencoa yhdistävä teos Guadalquivir ei kulje Pariisin kautta ihastuttaa. Lopussa yleisö osoittaa suosiota seisaallaan taputtaen.” – Demari

Helsingin Flamencofestivaalilla 2013 ensi-iltansa saanut El Guadalquivir no pasa por París pureutuu erilaisiin ideologioihin flamencotanssin historiassa ja kehityksessä. Tarkastelussa on etenkin kaksi monella tasolla vastakkaista suuntausta: perinteisiä liikkeitä ja arvoja vaaliva Escuela Sevillana de Baile sekä Vicente Escuderoon vahvasti henkilöityvä avantgardistinen tanssi.

Teoksen musiikin on säveltänyt José Torres, joka tunnetaan perinteitä raikkaasti uudistavasta instrumentaaliflamencostaan. Teoksessa laulaa jereziläinen David Lagos, yksi aikamme arvostetuimmista flamencolaulajista.

 

Koreografia, käsikirjoitus ja ohjaus: Maija Lepistö
Tanssi: Maija Lepistö
Laulu: David Lagos
Kitara: José Torres
Musiikki: José Torres
Sanoitukset: perinnelyriikka ja David Lagos
Cantiñan koreografia ja estetiikka: Rocío Coral
Animaatio: Tapio Ranta

Kantaesitys: 7.2.2013

Kuvat: Joonas Antikainen

Teoksesta sanottua:

”Kanneltalon täyden  teatterisalin yleisöstä kuuluu välillä yksittäisiä, pehmeitä olé -huutoja. Maija Lepistön koreografia alkaa perinteisellä, sevillalaista koulukuntaa edustavalla tanssilla. Tässä kaikki on tarkkaan määrätty, käden asentoja, asusteiden ja bata de colan – pitkän laahushameen väriä myöten.
Tanssijaa säestävät espanjalainen laulu ja kitara. Tunnelma vie Guadalquivirille, maan toiseksi pisimmälle joelle, joka virtaa Sevillan halki. Siirrytään jonnekin Pariisiin. Lepistö tanssii tyylikkäässä jakussa ja lyhyessä hameessa. Myöhemmin musiikki vaihtuu junan kolkkeeseen. Tällaista flamencoa teki 1920-luvulla vaikuttanut David Escudero, tanssija ja maalari, joka imi vaikutteita kubismista ja surrealismista. Hän herätti aikanaan hämmästystä tanssimalla moottorinäänen tahtiin. Sen ajan yleisö ei ymmärtänyt häntä. Tänä päivänä helsinkiläinen yleisö ymmärtää. Lepistön kaunis ja kekseliäs avantgardea ja perinteistä flamencoa yhdistävä teos Guadalquivir ei kulje Pariisin kautta ihastuttaa. Lopussa yleisö osoittaa suosiota seisaallaan taputtaen.” Sari Saloranta, Demari 14.2.2013

MAIJA LEPISTÖ | info@maijalepisto.com