ylös

Auringon säteitä

Tunnelmia Aurinko-teoksesta
Teksti: Sanna Syrjänen
 
Talven kylmyys ja valtaisat lumimäärät alkoivat vihdoinkin kääntyä kevääseen, kun viikonloppuna siirryttiin kesäaikaan. Mikä sopikaan paremmin aiheena tähän ajankohtaan kuin Aurinko. Kauan kaivattu ja odotettu.
Olemme saaneet lukea Aurinko-teoksesta sekä koreografin että tanssijoiden ajatuksia Letrassa, joten jokin kuva tulevasta esityksestä oli jo olemassa. Tällaisen ison teoksen tekeminen on aina suuri voimanponnistus ja vaatii tekijöiltään pitkäjänteisyyttä sekä paljon työtä. Suurin palkinto siitä kaikesta onkin  päästä lavalle yleisön syleilemäksi.
Teos tempaisi yleisön mukaansa ensi hetkestä lähtien. Vahva rytmin käsittely loi tiiviin tunnelman ja tanssijoiden esiintulo yleisön takaa sai mielikuvituksen liikkelle. Teos eteni vaihtelevana kokonaisuutena, joka koostui kalevalaisesta laulusta ja flamencon tutuista paloista. Tarina kulki koko ajan eteenpäin jättäen yleisön mielikuvitukselle tilaa tulkita näkemäänsä ja kuulemaansa. Teoksen nimi aurinko pysyi vahvana mielessä ja siihen peilaten tunnelma vaihteli valon ja pimeän rajoilla. Katsoja jäi miettimään teoksen erilaista symboliikkaa, jota käsiohjelma tai pieni synopsis olisi varmasti avannut paremmin.
Musiikki kantoi teoksen läpi hienosti ja Kuusikon kalevalainen laulu kertoi tarinasta eniten. Kalevalaisen laulun ja flamencomusiikin yhdistäminen on kiehtovaa ja kalevalaisen poljennon sekoittaminen myös koreografioihin olisi ollut mielenkiintoista. Kalevalaisessa laulussa on sitä samaa alkuvoimaa kuin flamencossakin – meidän kulttuurissamme siitä on vain puuttunut tanssi.  Ei voinut olla ihailematta myös Karon ja Rubénin työskentelyä sekä musiikin sulautumista tanssin voimaan.
Puvustus teoksessa oli kerrassaan upeaa! Tanssijat hehkuivat lavalla auringon ja taivaan väreissä ja kontrastit yön pimeyteen olivat tehokkaat. Visuaalisen ilmeen kannalta lauluyhtye olisi myös ansainnut osansa hienosta puvustuksesta. Lavalla olevana efektinä siitä olisi saanut paljonkin tehokkaamman. Oli ilo nähdä näin monta tanssijaa lavalla. Ryhmänumerot olivat vaikuttavia ja soolo- sekä pienryhmäesitykset toivat hyvin esille tanssijoiden omaa persoonallista kieltä. Teos huipentui positiiviseen iloitteluun, jossa projektin vaatima energialataus purkautui ja voimaannutti varmasti myös jokaisen paikalla olleen.

MAIJA LEPISTÖ | info@maijalepisto.com