ylös

CURRICULUM

Maija Lepistö tunnetaan flamencon kentällä niin Suomessa kuin Espanjassakin monipuolisuudestaan. Hän on koreografioinut, ohjannut ja tuottanut vuodesta 2003 alkaen useita soolo- ja ryhmätanssiteoksia sekä työskennellyt tanssijana, palmerona, ohjaajana ja puvustussuunnittelijana maailmanlaajuisesti arvostetuissa kokoonpanoissa (mm. Compañía Belén Maya ja Compañía Javier Barón). Lepistö on esiintynyt Euroopan tärkeimmillä flamencofestivaaleilla kuten Festival Flamenco Nîmes ja Flamenco Biënnale Nederland, sekä toiminut koko uransa ajan aktiivisesti myös suomalaisella flamencon kentällä niin taiteellista kuin opetustyötäkin tehden.

KOULUTUS

Lepistö aloitti flamencon opiskelun 11-vuotiaana Helsingissä. Ammattikoulutuksensa hän on saanut Espanjassa, jonne muutti lukion jälkeen. Lepistö opiskeli flamencoa Sevillassa päätoimisesti useiden vuosien ajan, täydentäen opintojaan myös Madridissa. Nykyään Sevillan ja Helsingin välillä aikaansa jakava tanssija ylläpitää ja päivittää osaamistaan mm. sevillalaisten flamencoammattilaisten yhteistreeneissä ja -improsessioissa.

Pääoppilaitokset:

  • Espacio Abierto Andrés Marín (Sevilla)
  • Fundación de Arte Flamenco de Cristina Heeren (Sevilla)
  • Academia de Flamenco de Manuel Betanzos (Sevilla)

Muut opinnot:

  • Centro de Arte Flamenco y Danza Española Amor de Dios (Madrid)
  • Academia Ados (Sevilla)
  • Centro de Arte Flamenco (Sevilla)

Tärkeimmät opettajat: Andrés Marín, Rafaela Carrasco, Andrés Peña ja Mercedes Ruíz.

Bata de cola -opettajat: Matilde Coral ja Rocío Coral (Escuela Sevillana -tyylisuunta), Milagros Mengíbar, Concha Jareño sekä Pilar Ogalla.

Espanjalaisen tanssin opettajat:  (danza estilizada ja escuela bolera) Esperanza Arrondo ja Lucía Díez.

TANSSITEOKSET

Koreografina Lepistö debytoi vuonna 2003 espanjalaisen tanssin eri muotoja tutkivalla teoksella Aquelarre Flamenco. Sittemmin hän on koreografioinut ja tuottanut useita kokoillan tanssiteoksia, kuten Helsingin flamencofestivaalilla 2013 kantaesitetty Guadalquivir no pasa por París joka valmistui yhteistyössä flamencolaulun nykyhetken suurimpiin nimiin kuuluvan David Lagosin kanssa. Viimeisiin koreografisiin töihin kuuluu yhdessä Marja Rautakorven kanssa tehty teos Batácora (2018/2022) sekä viidentoista tanssijan ryhmälle koreografioitu Fucsia, vino & fandango (2018).

  • Batácora (yhteistyössä Marja Rautakorven kanssa, lyhytversio 2018 ja pidennetty teos 2022)
  • Fucsia, vino & fandango (2018)
  • El Guadalquivir no pasa por París (2013)
  • Aurinko (2011)
  • Aikaa aamuun (2010)
  • Rojo (2009)
  • Sum… (yhteistyössä Katerina la Grecan kanssa 2008)
  • Camaroneo (yhteistyossä Tove Djupsjöbackan kanssa 2004)
  • Aquelarre flamenco (2003)

TANSSIJAN TYÖ

Flamencotanssijan työt Lepistö aloitti helsinkiläisessä Tablao Andalucíassa ja useissa kotimaisissa produktioissa jo peruskoulua käydessään. Ammattilaisena hän on esiintynyt mm. Nîmesin flamencofestivaalilla (Ranska), Flamenco Biënnalessa (Hollanti), Helsingin Flamencofestivaalilla, Tampereen Flamencoviikoilla, Nordic Flamenco Festivaalilla (Tukholma), Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla, Barents Dance Festivalilla (Norja) ja Flamingo-nykyflamencofestivaalilla.

Lepistö on esiintynyt mm. teoksissa Invitados (Compañía Belén Maya, 2015), Peppi Pitkätossu, Kerro minulle sade, Olé Piazzolla! (Compañía Kaari Martin, 2008-2011), Ganivet – Kirjeitä Satumaasta (Ramón Maronier, 2006), La Kalevala (Tove Djupsjöbacka ja Kaari Martin, 2003), Bernarda Alban talo (Katja Lundén ja Kaari Martin, 2001), Al Aire (Katja Lindroos, 2000), Movimientos (Laura Vilhonen, 1999), Al Golpe (Erika Alajärvi, 1999), Despertar (Anna Niinimäki, 1996).

OPETUSTYÖ

Lepistö on tehnyt lähes kahden vuosikymmenen ajan kiitettyä opetustyötä tanssikouluissa ja flamencoyhdistyksissä eri puolilla Suomea ja Espanjaa sekä vieraillut opettamassa myös mm. Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Tanssinopetus on muodostunut Lepistölle tärkeäksi väyläksi havainnoida liikkeen muokkautuvuutta monenlaisissa kehoissa ja ihmisten erilaisia tapoja käsittää flamencoa. Hän kokee tärkeäksi välittää oppilailleen flamencon perinteen tuntemusta ja tanssin suhdetta musiikkiin, kannustaen samalla jokaisen oman tanssillisen ilmaisun etsimiseen. Monipuolisen opetuksen teemat kulkevat flamencon keinoin kommunikoinnin opiskelusta liikeimprovisaatioon flamencon parissa.

Vuonna 2008 Lepistö aloitti Helsingissä edistyneille tanssinopiskelijoille suunnittelemansa koulutusprojektin, jossa opiskeli kymmenen vuoden aikana reilut sata flamencon ammattilaista ja harrastajaa yli kymmenestä kaupungista eri puolilta Suomea. Ainutlaatuinen projekti toi Suomeen mm. tablaoflamencon opetuksen Lepistön suunnittelemalla tablaotyöpaja -konseptilla, ja projektin puitteissa järjestettiin maan ensimmäiset flamencon koodistolla improvisaatioon pohjaavat esitykset joissa tanssijat ja muusikot kohtasivat toisensa vasta lavalla yleisön edessä. Opetus kantoi hedelmää, ja nykyään mm. koulutusprojektissa aikaisemmin työskennelleet muusikot jatkavat ansioituneesti tanssijoiden ja muusikoiden välisen kommunikoinnin opettamista Helsingissä.

MAIJA LEPISTÖ | info@maijalepisto.com